pixel

Децата на IT гениите и на най- богатите учат в училища без компютри

Техническият директор на eBay е изпратил децата си на училище без компютри. Същото се отнася и за служители в други гиганти на Силициевата долина – Google, Apple, Yahoo!, Hewlett-Packard, пише в. „Аргументи и факти”, цитиран от БГНЕС.

Руското издание коментира: „Нашите напредничави майки се хвалят една на друга: „Моята на 2 години знае как да играе с таблета“. Другата й отговаря: „Моят 7-годишен син си създаде профил в YouTube“. И всички колективно се стремят трескаво към най-компютризираните училища, казвайки: „О, защо да се учат да пишат с писалка, че това е толкова остаряло“, „О, защо заставят децата да учат поезия от миналия век, би било по-добре да направят по 6 компютърни презентации”. И така лъжат сами себе си.”.

Във времето, когато останалата част от света все повече се пристрастява към интернет и постепенно същото става и с техните деца, умните хора избират за децата си „назадничаво” образование.

Сега сред работещите в Силициевата долина, на особена мода било училището „Waldorf of the Peninsula”. Класните стаи имат максимално старомоден стил: обикновени чинове; дъски, на които се пише с тебешир; библиотеки с най-различни книги, никакви таблети вместо учебници и тетрадки. Употребата на таблети и т.н. електронни устройства е забранена в класните стаи. Но и не се поощрява у дома.

Точно към такъв подход още преди 10-15 години са се придържали едни от най-известните компютърни гении. Трите деца на Бил Гейтс до 14-годишна възраст не са имали правото да имат смартфон. Но и след навършването на тази възраст бащата ограничавал „електронизацията им“, тъй като се опасявал от вредите, които може да нанесе на здравето им електрониката.

Основателят на Apple Стив Джобс също строго ограничавал четирите си деца от прекомерното увлечение към технологични устройства, в това число и към iPad. Той въвел за децата си забрана да използват таблетите си нощно време и през почивните дни. Мобилните телефони не присъствали на масата за вечеря.

Примерът на Гейтс и Джобс е последван и от изпълнителния директор на 3D Robotics Крис Андерсън. Според Андерсън опасността от нови технологии се крие във вредно съдържание и нарастващата зависимост от електронни нововъведения.

Сред „потисниците“ на свободите са и други видни имена от IT революцията. Например, основателят на Twitter Еван Уилямс позволявал на децата си да използват таблета и смартфона само по един час на ден. Когато се опитали да организират протест, бащата казал: „Има няколкостотин книги на хартия у дома. Ако искате да се забавлявате, четете колкото искате!“.

Наскоро на училище тръгна и 4-годишният британски принц Джордж. Но в публикациите за това малко внимание се обърна на факта, че в неговото училище – „Thomas’s Battersea” в югозападен Лондон, е забранено ползването на компютърни джаджи. Привържениците на обучение без IT са на мнение, че компютрите потискат творческото мислене, междуличностните отношения и вниманието.

Може да харесате още...