pixel

Deutsche Bank: глобалният PV пазар почти ще се удвои в периода 2012-2015

Водещата инвестиционна организация Deutsche Bank драстично увеличи прогнозите си за търсенето в посока глобалната соларна индустрия – прогнозира, че през 2014 г. по света ще бъдат инсталирани 46 гигавата слънчев PV капацитет, преди той да се увеличи с още 25 на сто до 56 гигавата през 2015 г.

DB отбелязва, че трите най-големи соларни пазари в света – намиращи се в трите най-големи икономики в света – САЩ, Китай и Япония – в момента са във възход и вероятно ще постигнат това, което пазарните анализатори описват като „възходящи изненади в търсенето“. Организацията обаче посочва и към други страни като Индия, Австралия, Южна Африка и Мексико, както и редица региони в Близкия изток, Южна Америка и Югоизточна Азия, за които е вероятно да действат като силни източници на растеж.

„По-голямата част от тези пазари са в мрежови паритет и като такива са устойчиви“, казват анализаторите. „Освен това ние вярваме, че някои от мрежовите и финансови ограничения, които накърниха растежа досега, ще се подобрят през 2014 година.“

Deutsche Bank се аргументира с пет основни фактора, които обясняват защо прогнозира, че глобалният соларен пазар почти ще се удвои в периода 2012-2015 г.

Един от аргументите е разпространението на мрежовия паритет, който се явява тогава, когато цената на слънчевата енергия е равна на или по-евтина от цената на другите видове електроенергия. Deutsche Bank казва, че слънчевата енергия в момента е конкурентна, без субсидии, в най-малко деветнадесет пазари в световен мащаб. Очаква се още повече пазари да постигнат мрежов паритет през 2014 г., тъй като цените на соларните системи продължават да намаляват.

Deutsche Bank прогнозира, че японският PV пазар ще се увеличи от около 7 гигавата през 2013 г. до около 8 гигавата през 2014. Пазарът САЩ ще нарасне от 6 гигавата в 2013 до 8 гигавата през 2014 г., а пазарът в Китай се очаква да се увеличи от 8 гигавата до около 12 гигавата за същия период. За Европа се очаква да отчете 7-8 гигавата инсталации.

greentech.bg

Може да харесате още...