pixel

„Дирижабъл” генерира зелена енергия

„Дирижабъл” генерира зелена енергия

Цилиндричният дирижабъл не лети свободно във въздуха, а е привързан към земята, поради което може да бъде наречен и аеростат. На височината, на която се издига турбината, скоростта на вятъра е най-силна и постоянна.

Самата турбина е разположена в центъра на кух цилиндър, а произведеното електричество се доставя на земята с помощта на дебел кабел, който едновременно изпълнява ролята и на „колан”.

Предвидени са и сериозни мерки за сигурност. При скъсване на кабела, дирижабълът се приземява, тъй като хелият, с който е напълнен, автоматично се изпуска.

Най-голямото предимство на дирижабъла е неговата цена – тя е с 30-40% по-ниска от тази на традиционните вятърни турбини, разположени на земната повърхност. Строителството на високи вятърни турбини е не само по-скъпо – тези съоръжения са и много по-шумни.

Използването само на кабел за задържане на турбината снижава значително разходите. Освен това, аеростатът произвежда от 2 до 5 пъти повече електричество, отколкото наземна вятърна турбина, издигаща се на 560 метра височина.

Монтирането на дирижабъла отнема само един ден. На всеки три-четири месeца трябва да се проверява количеството на хелия и при необходимост “балонът” да се дозарежда с газ.

Може да харесате още...