pixel

Дизайнерски радиатори като стълбищни парапети в театър

Zehnder

През 2018 г. фоайето на театъра Parktheater в Лар беше преустроено и разширено. Преустройството изискваше и намирането на гъвкаво решение за отоплителни тела в съществуващата топлофикационна система. Решението:интегриране на радиаторите Zehnder като стълбищни парапети.

Построен през 1936 г., театърът в Лар – първоначално известен като Stadthalle – носи името Parktheater едва от септември 2018 г. През 1974 г. той е напълно модернизиран отвътре и е оборудван с амфитеатрално разположени седалки. През 2006 г. е обновена зоната за артисти в сутерена, а през 2014 г. местата за сядане в залата са напълно подновени.

Самата зала предлага на партера и балкона място за 688 зрители. Сцената разполага с оркестрина за около 50 музиканти. През 2018 г. фоайето е преустроено и разширено, така че сега заема два етажа с обща площ от около 450 кв.м. Модерната фасада от алуминиева конструкция с високо изолационно остъкляване осигурява елегантен външен вид.

Преустройството и разширяването на фоайето изискваше и ново решение за разпределение на топлината и съответно особено адаптивни радиатори. Архитектурното бюро Conrad + Conrad от Лар, отговарящо за проекта, избира дизайнерските радиатори Zehnder Excelsior на местния специалист по интериорна климатизация Zehnder.

Класически елегантните плоски тръби на дизайнерските радиатори Zehnder могат да се интегрират във всяка обстановка благодарение на своя непреходен, изчистен външен вид и в същото време осигуряват оптимално разпределение на топлината в помещението. Благодарение на големия избор от конструктивни височини, дълбочини и дължини, както и на почти неограничения избор на цветове, Zehnder Excelsior предлага много голяма свобода при проектиране на помещенията. Конструкцията от елементи позволява адаптиране към всякакви архитектурни условия и придава на радиатора изчистен вид.

Zehnder

Елегантната непреходност на дизайнерския радиатор хармонира идеално с изчистеното и открито фоайе. Днес общо девет радиатори Zehnder Excelsior в тъмносив цвят (RAL 7048) отопляват разширеното и модернизирано фоайе на Parktheater в Лар.

Поради минималистичния дизайн и малкото необходимо пространство архитектите избират решение, съобразено с нуждите на клиента: така част от дизайнерските радиатори служат не само за ефективно отопление на фоайето с площ около 450 кв. м., но и като практичен и дискретен стълбищен парапет.

Архитектът Michael Conrad обяснява защо е взето решението да се използват дизайнерските радиатори Zehnder Excelsior: “Така или иначе, стълбите във фоайето трябваше да се обезопасят. Решението с Zehnder Excelsior съчетава изискванията на строителните норми и на строителната физика. Освен това дизайнът на радиаторите представлява изключително успешна форма на балюстрада.” Дизайнерските радиатори на специалиста в областта на радиаторите Zehnder отговарят и на най-новите насоки и законови разпоредби за безопасност и поради това са особено подходящи за монтаж в обществени сгради.

Тъй като новите радиатори трябваше да бъдат частично свързани към съществуващата отоплителна система, трябваше да се осигури лесна подмяна на радиаторите. Zehnder Excelsior може лесно да се адаптира към съществуващите тръбопроводи, без да се налагат промени в свързването.

Експлоатационните разходи се поддържат ниски чрез прецизно регулиране на топлинната мощност. Освен това през зимата за радиаторите, монтирани в Parktheater в Лар, е достатъчна температура от 50°C. Високият дял на лъчистата топлина, която се усеща като особено приятна от хората, осигурява бързо комфортен уют. “Дизайнерските радиатори Zehnder осигуряват много приятна топлина във фоайето – това ни потвърдиха както служителите, така и посетителите”, съобщава архитектът Michael Conrad.

Компанията е представена на българския пазар от Zehnder България.

Снимки: Zehnder

Може да харесате още...