pixel

Договорено бе работно глобално споразумение за климата

Почти 200 страни постигнаха съгласие по проект на текст на ново глобално споразумение за борбата с изменението на климата. Въпреки това останаха висящи някои трудни решения относно широката гама от възможности за ограничаване на покачването на глобалните температури.

Правителствените делегати приеха документа, който се състои от 86 страници, като основа за преговорите за глобално споразумение за климата, което трябва да бъде договорено по-късно тази година на конференция в Париж.

Документът включва коренно различни предложения за забавяне на изменението на климата – като се започне от една част, която предвижда поетапно спиране на нетните емисии на парникови газове до 2050 г. например, и се стигне до друга част, касаеща изтеглянето на пика на емисиите “възможно най-скоро”.

„Сега страните вече са напълно наясно с позициите на другите“, каза Кристиана Фигерес, ръководител на секретариата на ООН за изменението на климата, говорейки за документа, който първоначално беше дълъг само 38 страници. Според нея, по-дългият текст ще бъде основа за следващите предварителни преговори през юни, но ще ги направи „малко по-трудни“.

Еко-активистите на свой ред коментираха, че постижението е много положително. Според тях е ценно това, че в документа присъстват всички гледни точки, включително и такива идеи като боливийското желание за Международен климатичен трибунал на правосъдието, който да съди страните, които не успяват да спазят обещанията за действие за климата.

„Всичко в Женева създава предпоставка за успех в Париж,“ каза Джули-Ан Ричардс от Програмата за климатично правосъдие. Тя каза, че дебатът в Женева контрастира с много други сесии на ООН, които са създали усещане за „вадене на зъби … – болезнено и трудно за свършване на работата“.

greentech.bg

Може да харесате още...