pixel

Дървата за огрев в Бургаско по-евтини

Дървата за огрев в Бургаско по-евтини

В Югоизточното държавно горско предприятие цените на дървата за огрев са по-евтини с около 3 лева спрямо миналата година. Това съобщи директорът на предприятието инж. Пейчо Върбанов.
145 000 кубика дърва са продадени до този момент в Югоизточното държавно горско предприятие, а при търсене може да се раздадат до 230 000. 55 000 кубически метра са само в Бургаска област, поясни Върбанов, цитиран от БГНЕС.

От горските стопанства се купува по-малко, защото в региона има много общински гори –  в Средец, Поморие, Созопол, Малко Търново. Въпреки това, складовете са пълни и при нужда, можем да продаваме, добави Върбанов.

Той съобщи, че за да се увеличи търсенето средно с по 3 лв. са по-евтини дървата за огрев в сравнение с миналата година. Цените варират между 25 и 28 лева на пространствен кубик метър без ДДС, в зависимост от стопанствата.

„Ще свалим цените и през зимния период, защото дървата вече са отсечени“, добави директорът на горското предприятие.

Много бургазлии, особено в кварталите Сарафово, Долно и Горно Езерово, масово се топлят на дърва. Купуват ги на по-високи цени – от 60- 70 лв./кубик, като отделно се калкулира цената за рязане. По борсите не отчитат промяна в цените, в сравнение с минали години. Дървата на тон стартират от 135 до 160 лв.

dir.bg

Може да харесате още...