pixel

Дърво с вятърни „листа“ може да захранва с ток уличното осветление

Много често основните оплаквания относно инсталациите за чиста енергия са, че те дразнят очите. Големите ветроенергийни турбини или слънчевите панели се считат за пречещи на гледката.

Дизайнери и изследователи са се нагърбили с решаването на този проблем и дори имат няколко идеи в тази посока. Едната от тях е, че прозразчните соларни панели могат да бъдат използвани като прозорци на сградите. Белите слънчеви колектори пък могат да се слеят с фасадите на зданията, а вертикалните вятърни турбини могат да се изграждат в синхрон с вертикалните турбинни дървета, създадени от New Wind.

12-метровата стоманена структура има 72 изкуствени листа, които действат като миниатюрни вертикални турбини навсякъде около “дървото”. Когато има вятър, листните турбини се завъртат безшумно, произвеждайки енергия. Кабелите и генераторите са монтирани в самите листа и клоните така, че турбината работи почти напълно безшумно. Френският предприемач Джером Мишел-Ларивие измисля проекта, докато един ден наблюдава как вятърът шуми в листата на дърветата, подвигайки и завъртайки ги. Това поражда у него въпроса дали устройство за вятърна енергия на тази основа би могло да генерира енергия.

Проектът му е с мощност 3.1 kW, което не е огромен капацитет, но една улица, “оборудвана” с такива вятърни дървета, може да захранва градското улично осветление или да спомогне за компенсиране на консумацията на енергия от близките сгради.

Какви точно са истинските възможности на творението на дизайнера ще може да се види през месец май на Paris Place de Concorde.

greentech.bg

Може да харесате още...