pixel

Дървовидни вятърни турбини се приближават до дома

Дървовидни вятърни турбини се приближават до дома

Дизайнерска фирма от Холандия предлага конструкция за вятърна турбина с вертикална ос на въртене, подобна на дърво. Новото решение ще може да се използва в градски условия, тъй като елиминира недостатъците на класическите вятърни перки.

Повечето вятърни електростанции се разполагат далеч от жилищните сгради, поради няколко причини – като се започне от високия шум и се стигне до нуждата от открито пространство за ефективна работа на турбините, каквото липсва в градски условия.

NL Architects решава тези проблеми със своята разработка  Power Flowers. Новите турбини имат по-малка мощност в сравнение с класическите инсталации, разположени извън града. Но събрани заедно, Power Flowers могат да генерират енергия, която е достатъчна за захранване на няколко домове.

Важно предимство на новите конструкции е тяхната непосредствена близост до дома, което предполага значително съкращаване на загубите на енергия при транспортирането й.

Проектантите се придали голямо значение и на естетическия вид на турбините. Няколко перки са групирани заедно в дървовидна структура. Вместо традиционните трипластови турбини, холандските разработчици са предпочели по-малки турбини с вертикална ос – познатите Eddy.

Монтажът на всяка турбина Eddy заема по-малко от час, а самата конструкция е напълно безопасна за околните при скорост на вятъра до 193 км/час.

На всяка дървовидна структура Power Flowers могат да се разположат до 12 турбини. Конструкциите се монтират в паркове, покрай магистрали и жп релси.

По данни на разработчика, една турбина е способна да генерира над 13 000 киловатчаса електроенергия на година при средна скорост на вятъра 5 метра в секунда. Нивото на шум е не повече от 42,8 децибела. Годишно, едно „дърво” с 12 вятърни перки генерира 55 000 киловатчаса.

greentech.bg

Може да харесате още...