pixel

Дубай открива най-големия CSP проект в света

dewa

В Дубай официално бе открит обект за концентрирана слънчева енергия (CSP), обявен за най-големия в света, като част от 950-мегаватовата четвърта фаза на мегасоларния проект Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park.

Четвъртият етап, който се простира на площ от 44 квадратни километра, включва три различни хибридни технологии – 600-мегаватов комплекс с параболичен басейн, 100-мегаватова кула за CSP и 250 MW от фотоволтаични панели. В него са разположени повече от 790 000 фотоволтаични панела, над 63 600 параболични колектора и 70 000 огледала (хелиостати), които следят движението на слънцето.

Тази част от комплекса Mohammed bin Rashid Al Maktoum може да се похвали с най-високата соларна кула в света – малко над 263 метра – и най-големия капацитет за съхранение на топлинна енергия от 5907 MWh.

Четвъртият етап на проекта изисква инвестиция в размер на около 3,98 млрд. евро, като се използва моделът на независимия производител на електроенергия (IPP).

Соларният парк „Мохамед бин Рашид Ал Мактум“ в Дубай е проектиран да достигне общ капацитет от 5000 MW до 2030 г. Петият етап на проекта беше стартиран през юни.

Снимка: Dewa

Може да харесате още...