pixel

Двама директори на НЕК с обвинение за АЕЦ „Белене“

Софийската градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) – Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро. Това информират от прокуратурата.

Според обвинението на 28 ноември 2007 г., в съизвършителство помежду си като главни изпълнителни директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД съзнателно са сключили рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене“ на стойност 205 млн. евро с президента на Затворено акционерно дружество „Атомсстройекспорт“. Така вредата за НЕК била 77 172 475 евро.

Прокуратурата смята, че с този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от купувача „Атомстройекспорт“ за оборудването от АЕЦ „Белене“.

Съгласно договора, подписан от Велков и Папазян, за сметка на НЕК ЕАД са всички разходи, свързани с изследването на оборудването и на техническата документация от купувача, с опаковането на оборудването и техническата документация, маркировка на товарните единици, комплектация на съпроводителната документация. Поели са за сметка на НЕК всички разходи, свързани с товаренето на оборудването на транспортните средства и разтоварването на оборудването от транспортните средства на всички превозвачи в рамките на действието на договора, транспортирането на оборудването и на техническата документация до товарополучателя, намиращ се на територията на Руската Федерация, с транспортното застраховане на оборудването при транспортирането му от България до Русия, с провеждането на ремонтно-възстановителните работи там.

Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение на територията на Руската Федерация, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора.

Изнесеното оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор тази стойност е намалена със сумата 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи. В този размер е и вредата за НЕК ЕАД, която е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай.

Освен това сключването на неизгодната сделка, двамата са извършили без да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие.

Любомир Велков и Мардик Папазян са с мярка „подписка“. В рамките на разследването се очаква да бъдат повдигнати още обвинения.

dariknews.bg

Може да харесате още...