pixel

Движението на дъждовните капки може да доведе до революция в слънчевата индустрия

Слънчевите панели обикновено са безполезни при дъждовно време.

Но изследователи в Китай са намерили едно гениално решение: те са разработили слънчеви панели, които могат да използват движението на дъждовните капки за енергия.

Това може да доведе до революция в слънчевата индустрия.

Един от най-големите проблеми, засягащи широкото разпространение на слънчевата енергия, е  дъждовното време.

Слънчевите панели са предназначени да преобразуват слънчевата светлина в електричество. Но когато е облачно или дъждовно, те стават безполезни. Има батерии, като Tesla Powerwall, предназначени да съхраняват електроенергия за облачните дни. Технологията обаче е скъпа и недостатъчно ефективна, за да може да се използва в районите, които не получават достатъчно слънчева светлина.

Група изследователи от университета Soochow в Китай излезе с обещаващо решение на този проблем: те са разработили слънчеви панели, които могат да генерират енергия от дъждовните капки.

Изследванията, публикувани миналия месец в списание ACS Nano, разясняват как технологията, известна като трибоелектричен нано генератор или TENG, може да се добави към слънчев панел, за да улови енергията от движението на дъждовните капки, които се удрят в него.

Наногенераторите, най-просто казано, са устройства, които превръщат механичната енергия или движението в използваема електроенергия. Очаква се TENG да направи това в много малък мащаб за дъждовните капки.

Изследователите са разработили нов хибриден слънчев панел, който включва технологията TENG, но той все още не е достатъчно лек и евтин, за да се монтира на покриви. Те са експериментирали с различни прозрачни пластмаси или полимери, които формират слой между TENG слоя и слънчевите клетки върху панела. Слоевете са свързани, но могат да функционират самостоятелно – което дава възможност на слънчевия панел да генерира електричество в различни метеорологични условия.

Ако изследователите успеят да намалят производствените разходи на такъв продукт, технологията би могла да революционизира в приложението на слънчевите панели. Това ще направи слънчевата енергия ефективно решение за чиста енергия, дори и в по-малко слънчеви зони, които засега не се считат за идеални за събиране на слънчева енергия.

Слънчевата енергия, въпреки предизвикателствата, свързани с времето, бързо се превръща в един от най-бързо развиващите се енергийни източници в света. Цената за инсталиране на търговските слънчеви панели – тези, използвани от компании като Apple, Walmart и Amazon – е спаднала с над 58% от 2012 г. насам, според сдружението на Solar Energy Industries Association.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че възобновяемата енергия ще съставлява 40% от световното производство на електроенергия до 2040 г. През следващите пет години делът на електроенергията, произведена от възобновяеми източници в световен мащаб, ще расте по-бързо от всеки друг източник.

Може да харесате още...