pixel

„Двойнокрила“ вятърна турбина произвежда ток в маломерни инсталации

Тази нова технология може би ще предизвика доста спорове. Последната иновация от Festo е нещо доста различно от конвенционалните вятърни турбини: вместо въртящи се витла, тя използва чифт размахващи се „криле“, за да генерира енергия.

Пролетните ветрове са нещо често срещано из много части на света, което ни кара да се замисляме за за потенциала за улаване на вятъра за генериране на възобновяема енергия – особено с инсталации в малък мащаб, като за за монтаж върху къщи и в градски райони.

Дали малките вятърни турбини имат смисъл от гледна точка на ефективно производство на чиста енергия – това продължава да се обсъжда. Но дебатът не спира иновациите в областта и опитите да се проектира по-добра турбина за слабо-ветрови условия.

„Двойнокрилият генератор“ е един от тези опити и въпреки че изглежда като нещо по-подходящо за летене, отколкото за производство на вятърна енергия, компанията твърди, че има „забележителни резултати“, особено в сравнение с други малки вятърни генератори. Дизайнът е особено силен при скорости на вятъра между 4 и 8 метра в секунда.

Концепцията на генератора е вдъхновена от дизайна на природата и използва същия принцип, който птиците използват, когато махат с крила  – само че наопаки. „Принципът на системата е пълно преобръщане на принципа на маховете на естественото крило: докато птиците генерират необходимата подемна мощност, за да се движат напред и нагоре във въздуха, пляскайки с криле, стационарната система на „Двойнокрилия генератор“ може да отнеме кинетичната енергия от въздушния поток на вятъра. Това линейно повдигащо движение, което се превръща във въртеливо движение. с помощта на електрически генератор системата ревръща тази енергия в електричество“.

Технологията на „двойнокрилия генератор“ е разработена като продължение на проекта на компанията за бионичната птица, но крилата на тази машина могат да се изполват и за чисто механична енергия – например за изпомпване на вода или за производство на сгъстен въздух за промишлени цели.

greentech.bg

Може да харесате още...