Египет планира да отвори първата си слънчева ферма – и тя ще бъде най-голямата в света

В Египет над 90% от електроенергията се генерира от нефт и природен газ, а страната субсидира изкопаемите горива, което ги прави достъпни за нейните 96 милиона граждани. Египетското правителство обаче планира да промени курса с откриването на най-големия слънчев парк в света. Наречен комплекс „Бенбан“, той е в процес на изграждане в западната пустиня в Египет и ще бъде отворен през следващата година.

Намиращият се на 640 км южно от Кайро соларен парк на стойност 2,8 милиарда долара ще революционизира енергийните доставки на нацията, за което вече е крайно време. Световната здравна организация (СЗО) неотдавна определи Кайро като втория най-замърсен голям град на планетата. В отговор на това египетското правителство цели да намали почти наполовина консумацията на природен газ и да осигури най-малко 42% от енергията на страната от възобновяеми източници до 2025 г. След анонса на СЗО инвестициите в чиста енергия в Египет се увеличиха с 500%.

Перспективите на страната изглеждат добри, според Бенджамин Атиа, соларен анализатор от САЩ. „Не се сещам за друг пример, в който толкова много големи играчи се събраха, за да запълнят празнината“, каза той по повод на ролята на Международния валутен фонд (МВФ) в подкрепа на комплекса „Бенбен“. МВФ подкрепи програма за реформи, която има за цел да спаси икономиката на страната, а намаляването на изкопаемите горива е част от нея.

В 30-те слънчеви инсталации в комплекса „Бенбан“ ще бъдат ангажирани 4 000 работници и те ще генерират 1,8 гигавата електричество, което ще осигури чиста енергия за стотици хиляди жилища и бизнеси.


Вижте също...