pixel

Египет строи „зелен квартал”

В Кайро ще бъде реализиран един амбициозен строителен проект – зелен квартал. Той ще бъде разположен на площ от 450 000 кв.м. и ще се различава от останалите еко квартали с това, че ще произвежда повече енергия, отколкото ще използва.

Дизайнер на комплекса The Gate Residence е белгиецът Винсент Калебо. Това ще е най-съвременната постройка в Египет. Тя ще разполага със слънчеви батерии, въртящи се турбини и регенерираща система на климатичния контрол. Благодарение на слънчевите панели комплексът ще си произвежда сам електричество, както и оптимално ще го потребява. Излишната енергия ще бъде пусната в енергосистемата на египетската столица. Благодарение на геотермални помпи сградите се ще отопляват през нощта и ще се охлаждат през деня. Топлата вода ще се съхранява по типичен за региона начин – на покрива.

The Gate Residence ще разполага с 1000 жилищни единици, търговски и развлекателен център. Всичко това ще е разположено под един покрив – хибрид между слънчеви панели и място за съхранение на вода. Също така арх. Калебо предлага фасадите на сградите да са с вертикално озеленяване, като всеки собственик на апартамент ще може да аранжира балкони си по свой вкус.

Началото на строителството е предвидено за март 2015 г., а първите собственици ще могат да се нанесат в екодомовете си през 2019 г.

fakti.bg

Може да харесате още...