EIA иска забрана на HFC хладилни агенти в сплит климатичните системи в Европа

Агенцията за разследване в областта на околната среда (EIA) призовава за забрана на хладилни агенти, съдържащи хидрофлуорокарбони (HFC) в единичните сплит климатични системи в ЕС.

Като част от представянето на текущия преглед на изпълнението на европейската директива за флуорирани парникови газове (517/2014), EIA настоява за преминаване към въглеводородния хладилен агент пропан (R290). В подкрепа на това агенцията настоява за увеличаване на допустимото ниво на зареждане на пропан в жилищните климатични системи.

Скорошно проучване на германския институт за околна среда, Öko Recherché, показа, че могат да бъдат спестени 62 млн. тона еквивалент на емисии на CO2 до 2050 г. чрез преминаване към R290 в Европа. Подобна забрана в световен мащаб, в сила от 2025 г., може да доведе до по-нисък с 5,6 млрд. тона еквивалент на емисии на CO2. В публикация на уебсайта на EIA се казва: „Доволни сме, че това ново проучване показва реалните и жизненоважни икономии, които могат да бъдат постигнати с този подход. Ако успеем, това ще позволи на по-екологични и ефективни хладилни устройства да навлязат на пазара и ще засили доверието на монтажниците и потребителите в запалимите хладилни агенти“.

Понастоящем Европейската комисия търси обратна връзка относно измененията в регламента за флуорирани парникови газове. Това е възможно до 7 септември. След това ще бъдат проведени консултации, като промените ще бъдат финализирани в края на 2021 г.

Вижте също...