pixel

ЕИБ дава 450 млн. евро за нова офшорна ферма в Германия

ЕИБ дава 450 млн. евро за нова офшорна ферма в Германия

Европейската инвестиционна банка ще осигури 450 млн. евро за вятърноенергийната ферма Butendiek, която ще е един от най-големите офшорни проекти до този момент в немската част на Северно море. Паркът ще има 80 турбини. Той ще има общ изходен капацитет от 288 MW. Амбициозният проект ще струва общо около 1,4 млрд. евро.

Butendiek ще бъде изграден на 53 км навътре в морето спрямо брега на Шелсвиг-Холщейн и на 32 км. западно от остров Силт. Строителните дейности ще започнат през първата половина на 2014 и ще продължат до средата на 2015. Операторът ще е WPD Group, специализиран във възобновяемата енергия, отчасти точно във ветроенергийни проекти.

Освен ЕИБ датската правителствена кредитна агенция Eksport Kredit Fonden (EKF), KfW и девет търговски банки ще вземат финансово участие в тази вятърна ферма. Като водещ мениджър на проекта KfW IPEX Bank ще организира финансирането съвместно с Bremer Landesbank и Unicredit. Заемите ще възлизат общо на 940 млн. евро. Останалото финансиране ще дойде от консорциум от инвеститори, сред които Industriens Pension, Marguerite, PKA, Siemens Project Ventures, WPD.

ЕИБ е един от най-големите източници на финансиране за възобновяема енергия в Европа и до този момент е предоставила за ветроенергийни проекти заеми на обща стойност 3,8 млрд. евро.

greentech.bg

Може да харесате още...