pixel

ЕК иска договорите за ядрени централи

ЕК представи вчера първия си доклад за въвеждането на необходимите мерки за безопасност в европейските АЕЦ след катастрофата във Фукушима през 2011 година.

Комисията припомня на държавите от ЕС, че е необходимо предварително да съгласуват с нея договорите си с държави извън Общността в областта на ядрената енергетика.

Спазването на това изискване засяга прилагането на мерките за безопасност, особено по отношение на съхранението на отработеното ядрено гориво. Действащото законодателство засяга реда за безопасност, съхранение на горивото, мерките за неразпространение на ядрени материали и осигуряването на разнообразие на източниците на доставка на гориво.

В доклада се посочва, че в 14 държави от ЕС има 129 атомни реактора, изградени преди средно 30 години. Десет държави в ЕС възнамеряват да построят нови ядрени реактори. Във Финландия, Франция и Словакия строежите са в ход.

В процес на лицензиране са проекти във Финландия, Унгария и Великобритания. Проекти в България, Чехия, Литва, Полша и Румъния са в процес на подготовка.

За България е в процес на изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ „Козлодуй“.

dir.bg

Може да харесате още...