pixel

ЕК иска общи покупки на газ

Еврокомисията предлага страните от ЕС да купуват газ въз основа на съвместно съгласувано решение.

Това заяви днес заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по енергийния съюз Мирош Шефчович, цитиран от ТАСС и БТА.

“Категорично трябва да се опитаме да проучим възможността за общи покупки на газ”, каза Шефчович на пресконференция в Брюксел по енергийната политика на ЕС.

Според Шефчович тази идея може да бъде приложена практически, само ако се спазва законодателството на ЕС в областта на конкуренцията както и правилата на Световната търговска организация. “Искам да ви кажа, че проучваме този въпрос”, допълни еврокомисарят.

Страните от ЕС, които годишно внасят газ за 400 милиарда евро, трябва да се разглеждат от износителите като едно цяло, подчерта Шефчович.

Важно е Русия и Украйна да намерят решение за периода след март 2015 година, защото това ще позволи да започне стабилизиране на общата ситуация с доставките на газ и други енергийни ресурси не само между Москва и Киев, но и между Русия, Украйна и европейските партньори, допълни еврокомисарят. Той изрази удовлетворение, че Русия и Украйна спазват ангажиментите си по зимния пакет от газовото споразумение, постигнато при посредничеството на ЕС в края на октомври.

“Отпътувах от Украйна (на 14 ноември – бел. ред.) с оптимизъм, че зимният пакет се спазва”, посочи еврокомисарят.

dir.bg

Може да харесате още...