pixel

ЕК призовава за повече инвестиции във възобновяема енергия

ЕК призовава за повече инвестиции във възобновяема енергия

Европейската комисия призова държавите членки да удвоят усилията в инвестициите си за развитието на възобновяемата енергия, за да спазят поетите ангажименти след една не особено резултатната в тази област 2010 година, предадоха световните агенции.

“Трябва да инвестираме много повече във възобновяемите енергии и са ни необходими интелигентни механизми за финансиране, които освен това трябва да бъдат и икономически изгодни”, заяви пред медиите еврокомисарят за енергията Гюнтер Йотингер, цитиран от Франс прес.

“Ако държавите членки си сътрудничат, за да произвеждат енергия от възобновяеми източници там, където процесът е най-малко скъп, то предприятията, потребителите и данъкоплатецът, като цяло, само ще бъдат облагодетелствани от това”, допълни Йотингер.

ЕС се ангажира да работи така, че делът на възобновяемите енергии в общото потребление да достигне 20 на сто до 2020 година като част от усилията в борбата срещу затоплянето на климата, пише БТА.

За да бъде постигната тази цел обаче Брюксел настоява държавите членки да “задействат националните планове, които представиха в началото на 2010 година”. На хартия се приема, че всички европейски страни трябва да постигнат националните си цели, които са задължителни, до 2020 година.

“Въпреки това най-новите данни сочат, че през 2010 година повечето страни членки и ЕС като цяло не са успели да постигнат междинните цели в “ключовите сектори като електричеството и транспорта”, отбеляза Комисията. Енергетиката ще бъде в централна тема на срещата на високо равнище в петък в Брюксел, отбелязва АФП.

lev.bg

Може да харесате още...