pixel

ЕК ще регулира обема на водата в тоалетните казанчета

Изпълнителният орган на на ЕС – Европейската комисия – ще приеме критерии за количеството вода в тоалетните казанчета. Очаква се това да стане следващата седмица. ЕК ще определи стандарт за количеството вода, което може да се използва за почистването на тоалетните и писоарите.

Мярката ще бъде част от нова екомаркировка, която има за цел да привлече потребителите, които искат да пестят пари от вода или да просто да живяеят по-екологично.

Производителите сами ще определят дали да кандидатстват за одобрение по новия стандарт, за да могат да впишат еко-маркировката на етикетите на продуктите си.

„Основната цел на установяването на критерии за тоалетните… е да се повиши водната ефективност“, обясни комисарят по околната среда Янез Поточник.

Според документите, новият стандарт на ЕС ще определи максималния обем на водата за промиване на тоалетна на шест литра, а за писоарите – един литър. Имало е и за ограничаване на водата в тоалетните казанчета на максимум пет литра, но се оказало, че това може да предизвика „някои правни проблеми за някои държави-членки“.

Водата за отмиването на тоалетните представлява около третина от общото потребление на вода в домакинствата в ЕС. Британците използват 30 процента от водата си за тоалетните, а финландците – едва 14%. В Люксембург са лидери в това отношение – 34% от водата, която използват, е за тоалетните.

Според говорител на Европейската комисия, цитиран в The Times, изследването за подготовката на новите критерии за промиване е коствало 89 300 евро.

След въвеждането им в действие новите критерии за тоалетните ще са приложими за всички нови тоалетни и писоари в ЕС, кандидатстващи за екомаркировка.

През 2011 г. в ЕС са продадени 21,9 милиона тоалетни чинии и 2,2 милиона писоара, според Европейската комисия.

greentech.bg

Може да харесате още...