Еко-брикети от слонова трева са новата алтернатива на изкопаемите горива

Ново гориво, направено изцяло от слонова трева, наскоро стана сензация след като беше обявено, че то ще предложи едно потенциално революционно решение в борбата с изменението на климата. Основната база на компанията, и едноименният им продукт, NextFuel, е в Австрия.

NextFuel, както се нарича продуктът, се прави от сушена слонова трева, която се поставя в ротационен барабан. На този етап целият кислород се отстранява и материалът се разделя на гориво и отпадъци. Това отнема само тридесет минути. Всички отпадъци (предимно газове) се използват повторно в завода за производство на топлинна енергия на локално ниво.

След този процес суровината се уплътнява и пресова в брикети. След това те се преместват в охладител и на този етап вече са готови да бъдат продадени и използвани в производството на топлинна или електрическа енергия. NextFuel казва, че тези брикети са идеално подходящи за използване в съоръжения на въглища, дори без да се налага да променят значително текущо използваните процеси или машини.

Тази нова форма на гориво не е толкова замърсяваща, колкото досега познатите ни, като за пръв път в историята на човечеството може да се произведе евтин и чист заместител на изкопаемите горива. В един интересен пример, NextFuel изчислява, че ако циментова фабрика, която работи с въглищна енергия и топлина, започне да използва алтернативното им гориво това ще доведе до значително намаляване на нейния годишен въглероден отпечатък от 105%. И не, това не е печатна грешка – това действително ще направи процеса негативен.


Вижте също...