pixel

Еко-инвестициите са намалели през 2013 г. за втора поредна година

Глобалните инвестиции в борбата срещу изменението на климата са намалели за втора поредна година през 2013 г. Те са достигнали 331 милиарда щатски долара. Спадът до голяма степен се дължи на спада на цената на фотоволтаичните системи, се казва в годишния доклад за финансирането на борбата с климатичните промени.

Като цяло светът пада изостава все повече от своите цели за нисковъглеродни инвестиции, предупреди Climate Policy Initiative (CPI), изследователска и консултантска група за борба с изменението на климата. „Нашият анализ показва, че глобалните инвестиции в по-чиста, по-устойчива икономика намаляват; увеличава се пропастта между финансите и действителните постижения“, заяви Барбара Бухнер, старши директор на CPI. „Във времето, в което политиците подготвят ново глобално споразумение за климата, което трябва да се сключи през 2015 г., трябва да е ясно, че финансирането за борба с климатичните промени ще е ключов елемент за постигането на целта да ограничим затоплянето до 2 градуса по Целзий,” каза тя.

Частните инвестиции са в размер на 193 млрд. щатски долара през 2013 г., бележейки спад от 14% спрямо 2012 г. Финансирането от публични източници остава постоянно – около 137 милиарда щатски долара.

В доклада се посочва, че по-ниските разходи за слънчеви фотоволтаични системи са нещо положително, защото поевтиняването подпомага развитието на слънчевата енергия.

Инвестициите в борба с изменението на климата са разпределени почти по равно между развитите и развиващите се страни през 2013 г. Но сумата, която отива от развитите към развиващите се страним, е намаляла до 34 милиарда щатски долара, което значи спад с 8 милиарда долара спрямо 2012 г..

greentech.bg

Може да харесате още...