pixel

Еко-квартал събира соларна енергия и опазва застрашен вид пеперуда

Weatherhead Architecture наскоро разкри дизайна за „Площад Пеперуда“– квартал със смесено предназначение в шведското графство Халанд. Разполовен от пешеходна алея, кварталът се състои от две ъглови, Г-образни сгради, които приличат на отворените крила на пеперуда. Издигащи се нагоре, сградите са облечени в прости натурални материали като стъкло и дърво.

Щедро озеленен със зелени покриви, цветни лехи и водни елементи, „Площад Пеперуда“ е проектиран така, че да изглежда като продължение на намиращия се наблизо парк. За да остане зоната приятна и удобна за пешеходците и децата, архитектите са „пъхнали“ паркинга под земята, а отгоре са създали пешеходен полощад, съставен от поредица от зони със смесено предназначение. В допълнение към пространството за отдих и магазинчетата, част от площада „потъва“ в амфитеатрална зона за представления, защитена от природните стихии чрез рязко наклонен зелен покрив.

Без съмнение изобилието на зелени покриви в „Площад Пеперуда“ ще осигуряви местообитание за много насекоми и птици, но една от основните цели е била да се засадят редките цветя „Харгинстен“ в опит да се привлече един застрашен вид пеперуда. Архитектите също така са вградили слънчеви панели редом със зелените покриви, за да имитират начина, по който пеперудите получават енергия от слънцето чрез крилата си. Големи капандури на покривите позволяват на естествената дневна светлина да нахлува в домовете, разположени терасовидно в двете Г-образни сгради.

Строителството трябва да започне през 2016 г.

greentech.bg

Може да харесате още...