pixel

Екокола се движи без шофьор

Екокола се движи без шофьор

Първата в света кола без шофьор, създадена от малка френска компания, беше представена на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

Компанията Induct, в която работят само 40 души, обяви тази седмица, че автомобилът, който не изхвърля никакви изгорели газове, вече се продава в САЩ. Макар да няма стилния интериор на БМВ, колата Navia („Навиа“) може да открие пътя за създаването на по-усъвършенствани автономни автомобили.

Возилото може да побира до осем пътници и струва 250 000 долара. Електрическата кола, която развива скорост само до 20 км/ч, използва лазери за откриване на препятствия по пътя вместо GPS. Компанията твърди, че колата е различна, защото е „интелигентна, самодостатъчна и екологична“. Например потребителите могат да я повикат чрез смартфона си или от телефона на бюрото си. След като се качат, те използват тъчскийрн, за да изберат дестинацията си.

Освен това тя не изисква специална инфраструктура като релси, така че може да се движи на всякакви терени. Очаква се колата да се използва не толкова за редовно пътуване, колкото на места като летища, кампуси на университети, стадиони и арени.

„Представете си град без шумни, замърсяващи автобуси, заменени от екологични, роботизирани автобуси, които могат да бъдат викани чрез мобилния телефон. Навиа се движи напълно сама, тя е 100% електрическа, не изпуска вредни газове, безопасна е и е лесна за използване. Тя е идеалното решение за превозване на пешеходци на един-два километра разстояние“, казва генералният директор на Induct Пиер Льофевр.

В момента колата се използва в бета версия във Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, и в Агенцията за атомна енергия в Абингдън. „Средните разходи за редовно пътуване с шофьор в САЩ са 200 000 долара на година. С Навиа ще можем да предложим безопасно, екологично решение и да намалим оперативните разходи с 40 до 60%“, допълни Льофевр.

dariknews.bg

Може да харесате още...