pixel

Екологичната култура на българите се развива

36,4% от българите се въздържат от употреба на найлонови торбички. С процент повече са сънародниците ни, които се стараят да не използват пластмасови бутилки, чаши, чинии и пр.

Това сочат данните от национално представително изследване, изготвено от агенция „Екзакта“ по поръчка на ОПОС 2014-2020. Проучването е направено преди старта на образователната кампания на МОСВ „Яко е да си еко“, насочена към оформяне на екологична култура сред подрастващите. Тя цели и популяризиране на мерките за чиста околна среда на МОСВ, изпълнявани чрез новата оперативна програма.

Доста висок процент – 38 на сто заявяват, че когато изхвърлят пластмасова бутилка я смачкват, за да заема по-малко място в контейнера. 26 на сто не прилагат мерки за намаляване на отпадъците.

Интересни са и данните за мерките, които българите прилагат във всекидневието си и които водят до намаляване на замърсяването на въздуха. 58,5 на сто казват, че ходят пеш, 25,3% използват сухи вместо мокри дърва за отопление. 17,7 на сто целенасочено използват градски транспорт вместо личния си автомобил, а 15,8 процента заменят автомобила с велосипед. 6,6% казват, че използват въглища с ниско съдържание на сяра и пепел. 28,3 на сто от българите заявяват, че не прилагат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

Сред най-сериозните екологични проблеми българите посочват изсичането на горите, липсата на залесяване, умишлените палежи, замърсяването на въздуха, незаконните сметища, липсата на достатъчно екологично съзнание у хората.

Може да харесате още...