Експериментално устройство генерира електричество от студа на космоса

Electricity From the Coldness of the Universe

В сравнение с новото устройство, „недостатъкът” на традиционните слънчеви панели е, че те се нуждаят от светлина за генериране на електричество. Международен екип от изследователи е създал устройство, което използва подобен дизайн и принцип на работа, както при фотоволтаичните модули, което, насочено към нощното небе може да улавя енергия – но не от светлината, а енергията на температурната разлика между топлото земно и студеното космическо пространство.

Electricity From the Coldness of the Universe

Учените за първи път успяха да докажат, че с помощта на оптичен диод може да се генерира измеримо количество енергия, дължащо се на студената вселена. Така е създадена една експериментална инфрачервена фотодиодна верига, която генерира електричество от студа на космическото пространство. „Безграничната вселена е термодинамичен ресурс. А между събирането на изходяща и входяща радиация, от гледна точка на оптоелектрониката, има невероятна симетрия ”, каза съавторът на изследването Шанху Фан.

Electricity From the Coldness of the Universe

Досега инженерите са успели да получат изключително малко количество енергия – около 64 нановата на квадратен метър. Но по-важното е, че те са в състояние да преминат от теория към практика и заключават, че подобряването на квантовите оптоелектронни устройства, използвани в диода, е само въпрос на време. Изчислено е, че след редица модификации устройството може да произведе около 4 вата на квадратен метър, което е милион пъти повече от сега. Това количество енергия е достатъчно, за да се гарантира функционирането на малък панел през нощта.

Вижте също...