pixel

Експерти от БАН анализират: Може ли АЕЦ „Белене“ да се строи на пазарен принцип?

Министерският съвет възложи на министър на енергетиката в тримесечен срок да направи технико-икономически и правен анализ за възможностите за изграждане на атомна централа на площадката в Белене“, но изцяло на пазарен принцип. Това каза пред журналисти днес министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова след заседанието на кабинета.

Проектът трябва да е без пряко и косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без задължение за изкупуване на електроенерията, уточни тя.

В този анализ трябва да има вариант активите и пасивите на НЕК, свързани с този проект да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което по-късно да може да бъде приватизирано. С такова решение се защитава публичния държавен интерес, защото НЕК получи пари за да си плати задълженията и тези пари трябва да бъдат върнати на държавата, каза министърът на енергетиката.

С ръководството на БАН беше обсъдено възможностите на Академията да работи за създаването на стратегия и анализ за развитието на енергетиката и Българският енергиен холдинг ще възложи на БАН такава задача, допълни Петкова.

Тя припомни, че днес в МС е имало среща с представители на Индустриалната търговска банка на Китай, на която те са потвърдили своя интерес към финансиране на проект за АЕЦ „Белене“. Мисля, че този инвеститорски интерес трябва да бъде проверен, добави Петкова. По думите на министър Петкова има и други инвеститори, които се интересуват от проекта за атомна централа в Белене.

dariknews.bg

Може да харесате още...