pixel

Електрически автобус счупи рекорд за изминато разстояние

Електрическите автобуси са чудесна алтернатива на дизеловите, които бълват облаци черен дим и пълнят въздуха ни с отровни частици. Те обаче страдат от едно голямо ограничение: пробега. В Северна Каролина Proterra иска да промени това: един от електрическите автобуси на производителя счупи световния рекорд за най-много мили пропътувани за един ден. По време на серия от стандартните изпитания преди доставката един автобус на Proterra е изминал 1120 километра за 24 часа.

Автобусът се е движил средно с 46,4 км/ч – скорост, която имитира средната скорост на шофиране в града. През това време климатичната система в него е работела пълноценно – така, както би работила, ако автобусът би бил пълен с пътници.

Автобусът е спирал периодично за зареждане чрез бърза система за зареждане, която може да захрани батериите на автобуса за по-малко време, отколкото е необходимо за зареждането на един телефон.

„Този рекорд е окончателно доказателство, че електрическите автобуси съчетават всички дълготрайността и функционалността на конвенционалните автобуси със значително намаляване на общите разходи за притежание, консумацията на енергия и парниковите емисии“, коментира Гарет Микита, главен изпълнителен директор.

Следващата спирка за неуморния автобус е да влезе в експлоатация в югоизточната част на САЩ.

greentech.bg

Може да харесате още...