pixel

Електрически котел – какво трябва да знаем?

romstal

Напоследък все повече хора се интересуват от закупуване на електрически котли, особено когато не са налични други енергийни източници като газ, дърва или пропан-бутан и предвид случващото се в цяла Европа.

Гамата, продавана от Romstal, в момента включва пет модела с мощности между 6 и 36 KW, захранвани от 220 и 400 V. Електрическите котли се произвеждат под утвърдени марки в индустрията – Viessmann, Bosch, Kospel и Vaillant. Могат да се използват и за битова гореща вода, заедно с външен бойлер. По-долу ще видим някои симулации за оценка на потреблението на електроенергия както за апартамент, така и за къща.

Как работи един електрически котел?
Колко консумира един електрически котел на месец?
Каква е причината за по-висока консумация на електрическия котел?
Как може да поддържате ниска консумация на енергия от котела?
Вижте тук нашите предложения от електрически котли.

Вижте тук нашите предложения от електрически котли.

romstal

Как работи електрическият котел?

Електрическият котел може да се използва и в райони извън газопреносната мрежа поради факта, че не използва газ. Загрява водата само с помощта на електричество, но работи на класически принцип. Подобно на котлите, работещи с газ, той има топлообменник с голям капацитет с една тръба за входяща вода и друга тръба за изходяща вода. Инсталацията се основава на нагревателен елемент, по-точно индукционна намотка, която използва магнитно поле и има голямото предимство, че не изисква комин.

Това позволява да се постави почти навсякъде. По-лесен е за инсталиране в сравнение с конвенционалната отоплителна инсталация, електрическата отоплителна инсталация има ефективност до 98%. Почти цялата енергия, която електрическия котел взима от електрическата мрежа, се използва за загряване на водата. Котелът не генерира директно замърсяващи емисии и  поради простата си конструкция има по-лесна поддръжка, с по-малко технически ремонти през годините.

Колко консумира един електрически котел на месец?

За апартамент от 70 кв.м прогнозната нужда от топлина, в зависимост от степента на изолация, е между 5,5 kW и 9 kW. Разходът на енергия през отоплителния период октомври-март е между 7000 kW и 12 600 kW електроенергия. Това води до средно потребление за шест месеца, изчислено на 1200 – 2100 kW/месец. Цената на електроенергията варира в зависимост от доставчика, като за изчислението взехме стойност от 0.21326 лв./kWh

romstal

Получената средна месечна цена е 248- 447 лв./месец. За приготвяне на битова гореща вода за двама души се изчислява потребление от 200 kW/месец, което би означавало цена от приблизително 42 лв./месец. Монофазният електрически котел 8 kW, който продаваме, струва 1820,58 лв. и може да бъде закупен онлайн с 5% отстъпка, и е с безплатна доставка до дома навсякъде в страната.

Каква е причината за по-високата консумация на електрическия котел?

Електрическият котел може да генерира високи стойности на потребление на енергия, ако се използва в неизолирани жилища с големи пространства. Това е и причината тези термични съоръжения да се препоръчват за малки жилища. Също така, друг фактор, който може значително да увеличи потреблението на електроенергия, е натоварването на котела над неговата максимална мощност.

Къща, ориентирана с прозорци на север, ще бъде по-уязвима към екстремни температури, което ще допринесе за намаляване на ефективността на електрическия котел, в условията на повишен контраст по отношение на външната температура. А материалът, използван за изолация на сградата, е важна променлива при определяне на потреблението на електроенергия. Топлоизолация, чийто коефициент варира между 40 и 60W/m², ще направи един дом с електрически котел много по-ефективен.

Как можете да поддържате ниска консумация на енергия?

Поради по-високото потребление на електроенергия на такава инсталация нейната класификация от гледна точка на енергийна ефективност по правило ще бъде в клас D. Броят на хората, които използват топла вода, определя решаващо нивото на потребление на електричество. Също така, нивото на топлинен комфорт, зададено във всяка от стаите, на възможно най-равномерно ниво, с помощта на термостата може да допринесе за по-плавна работа на инсталацията, с положителни последици върху потреблението.

Изберете сега модерен и икономичен начин за отопление на вашия дом. Новата концепция Habitat от Romstal също помага за опазването на околната среда. Уредите са оборудвани с всички функции за работа и безопасност. Може да се прикачи външен бойлер за производство на битова гореща вода. Може да работи като единичен източник на отопление или като алтернативен/допълнителен източник в комбинация с котли на дърва или газ.

Споделете Вашето мнение тук.

Може да харесате още...