pixel

Електрическите коли ще се окажат проблем в Китай заради смога?

Последните прогнози на автомобилопроизводителите за бърз растеж на пазара на зелени автомобили в Китай наляха вода във воденицата на всеобщите опасения заради влошаващата се ситуация със смога. Притесненията са, че навлизането на електрическите превозни средства ще означава повече потребление на ток, а това на свой ред ще доведе до повече горене на въглища, тъй като страната не е готова с достатъчно екологични нови мощности.

Всички големи авто-производители се целят в китайския бързорастящ пазар на електромобили. Сериозна конкуренция са им местните производители на електромобили, някои от които говорят за ежегодно удвояване на продажбите.

Самото правителство насърчава електрическите превозни средства с цел намаляване на смога, който често обгръща китайски градове. Това спомогна за четирикратно увеличаване на продажбите миналата година. Китай се затвърди като най-голям пазар на зелени превозни средства.

Серия от изследвания от Университета Цинхуа, сред чиито възпитаници е сегашният президент на страната, обаче показва, че електрическите превозни средства в Китай генерират два до пет пъти повече твърди частици и химикали, които допринасят за формирането на смог, в сравнение с колите с бензинови двигатели. Хибридните автомобили се справят малко по-добре. Причината е в горенето на въглища за производство на необходимата електроенергия.

„Международният опит показва, че прочистването на въздуха не трябва да разчита на електрическите превозни средства“, заяви Ан Фенг от Центъра за иновации в енергетиката и транспорта в Лос Анджелис.

Китай има амбиции за развитие на възобновяемите източници на енергия и планира намаляване на въглеродните емисии с 60 процента до 2020 г. Засега обаче възобновяемите източници не са достатъчни, за да осигурят чиста енергия за бързо нарастващия брой електрически превозни средства в страната. Надеждата е, че мащабните проекти за соларни и ветроенергийни системи ще подпомогнат навлизането на екологичните коли в страната.

Може да харесате още...