pixel

Електромобилите не са заплаха за петролния пазар, според експерти

Нарастването на броя на електромобилите и съответно влиянието им върху петролния пазар през следващите десетилетия ще е по-малък, отколкото се смяташе през последните години, смятат експерти от консултантската компания Facts Global Energy (FGE).

Изхождайки от тенденциите през последните години те прогнозират, че през следващите 20 г., а може би и повече ще се запази огромен брой автомобили, които ще използват за гориво бензина, което ще се отрази на търсенето на нефт, става ясно от публикация на Financial Times.
Според оценката на FGE, броят на леките автомобили в света ще нарасне но 1,8 млрд. през 2040 г., но само 10% от тях ще са снабдени с електрически двигатели, а други 20% – с хибридни двигатели.

Световното производство на автомобили през последните 10 години расте средно с 2 млн. броя на година. Дори ако всичко това са електромобили, то техният дял в общият брой от транспортни средства трябва да скочи значително.
Анализаторите от FGE отбелязват, че прогнозите, предвещаващи скорошна победа на Tesla над конкурентите и залеза на петролния пазар са много опростени, докато действителността е много по-сложна.

Например преходът към електромобили изисква съществена държавна подкрепа. В Норвегия, например, където броят на електромобилите на човек от населението  най-висок в света,  милиони крони данъчни приходи са насочени към субсидиране на този сектор, в резултат на което на потребителите такива коли се дават почти безплатно. Много норвежци купуват електромобили, за да икономисват, но въпреки това продължават да използват и автомобили с бензинови или дизелови двигатели.

Без държавни субсидии търсенето на екологичната техника ще намалее, което демонстрира през миналата година и Дания, която отмени тази подкрепа от януари 2016 г.: за година продажбата на електромобили се срина с 80%.
За такъв скок е необходим пробив при технологията на автомобилните акумулатори, които се усъвършенстват много бавно (и още по-бавно спада цената им).

Предвид това, че джиповете са все още популярни, а потребителите им както в САЩ, така и в развиващите се страни да очаровани от тях, високите показатели за продажби предвещават запазване на търсенето и то значително на бензин и дизелово гориво. Предвид това, че през следващите години цените едва ли ще нараснат рязко, от FGE очакват запазване на популярността на джиповете.
Сред пречките за разпространение на електромобили са и ограничените мощности за производството им. През 2016 г. заводите по целия свят са пуснали едва 500 хил. електромобили (Tesla – 80 хил.), докато концерните, ангажирани с производство на автомобили са в състояние да пуснат 70 млн. традиционни леки коли годишно.

Бавното електрифициране на пътищата също създава трудности. Развитието на инфраструктурата изисква значителни средства от страна както на държавата, така и от страна на водещите производители на автомобили.

3e-news.net

Може да харесате още...