pixel

Електроразпределителните дружества виждат соларните покриви като заплаха за своя бизнес

За собствениците на електрически превозни средства наличието на фотоволтаични масиви по покривите на домовете е прекрасно. Те могат да зареждат със соларна енергия батериите на колите си, както и самите си домове, та даже и да продават излишния ток. Не само минават „транзит“ покрай бензиностанциите, но и си намаляват сметките за ток у дома.

Това е страхотна новина за крайния потребител, но не толкова страхотна за ютилити компаниите. Хваната неподготвена от нарастващото търсене на слънчева енергия, енергийната индустрия сега иска да спре разпространението й, преди да почувства щетите за собствените си печалби.

Както съобщава Ню Йорк Таймс, енергийната индустрия разбира, че покривните соларни системи в момента представляват само една малка част от всичката енергия, която се генерира – по-малко от четвърт процент. Но те също така са наясно, че  делът на соларната енергия ще се повиши през следващите години. Това ще стане отчасти благодарение на правителствените стимули. В крайна сметка тенденцията ще застраши съществуването на индустрията.

Част от въпросния сценарий се дължи на системата, при която се плаща на клиентите и на бизнеса за излишната енергия, която генерират и продадат обратно на комуналните дружества. Там, където има тлъсти стимули, енергийните компании са „изтеглили късата сламка“.

Тъй като все повече клиенти се насочват към покривни слънчеви системи, финансовата разлика може да доведе до огромни суми загубени приходи – до 1,4 милиарда долара годишно, според трите ЕРП на Калифорния. Ако недостигът се компенсира от прехвърляне на таксите върху потребителите, които не боравят със соларна енергия, проблемът се задълбочава.

Защитниците на соларната енергия настояват, че системата от стимули  всъщност означава нетни икономии за комуналните фирми. Не бива да се подценяват и ползите от това, че мястото на производството на електроенергията се премества там, където тя се употребява – а това означава намаляване на натоварването на мрежата и намаляване на разходите за поддържането на инфраструктурата и големите генератори.

Но има и контра-аргумент: клиенти, които вече не плащат за електричество, вече не плащат и за поддържане на сегашната система, нали? Тогава разходите се разпределят върху другите потребители. Това е ситуация, която ни връща обратно към „корена на проблема“ : клиентите, които не искат да плащат допълнително за това, че някой друг някъде си е сложил фотоволтаици на покрива, най-вероятно ще поиска и той да си сложи соларни панели, за да си прави ток сам. За енергийните фирми това значи по-малко клиенти.

Навярно ще мине доста време, преди такава ситуация да стане реалност, но е факт, някои дружества вече инвестират в домашни слънчеви системи с цел намаляване на тези бъдещи проблеми.

greentech.bg

Може да харесате още...