EnBW се сбогува с Унгария

EnBW

EnBW продава дяловете си в двете унгарски компании за електроснабдяване ELMÜ и EMASZ и се оттегля от унгарския пазар. Купувачът е дъщерно дружество на E.ON, което вече косвено беше придобило мажоритарни дялове в ELMÜ и EMASZ при наскоро завършеното придобиване на Innogy.

„Двете ни миноритарни участия се развиха много добре след влизането ни на унгарския пазар преди около 25 години. Но новото преструктуриране на собствеността намали стратегическото им значение за нас и сега използваме възможността да се оттеглим от пазара при финансово привлекателни условия“, обясни финансовият директор Томас Кустерер. „Освобождаването от тези акции също е в съответствие с целите по стратегията ни за 2020 г. и свързаната трансформация на портфейла“, добави Кустерер.

Така с продажбата на около 27-процентовия си дял от двата доставчика на електроенергия ELMÜ и EMASZ EnBW излиза от Унгария. EnBW вече продаде своя дял в електроцентралата на лигнитни въглища Matra на унгарски инвеститор още през 2018 година.

Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (ELMÜ) и Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (EMASZ) са публични доставчици на електроенергия със седалище в Будапеща. ELMÜ и EMASZ обслужват около 2,1 милиона клиенти в Будапеща и Североизточна Унгария, което представлява около 30 процента от пазара. Основните им бизнес сфери са продажбата и разпределението на електроенергия и газ и експлоатацията на електрически мрежи.