Енергиен преход на покрива на хипермаркет

Metro 2

Metro иска да покрива енергийните си нужди за охладителна техника изцяло от фотоволтаици.

Metro и Wien Energie обединяват усилия в производството на ток от фотоволтаици на покрива на хипермаркет във Виена (Mеtro Зимеринг), за да осигурят електричество за цялата охладителна техника на търговеца на едро. Фотоволтаичната система, покриваща площ от около 10 000 квадратни метра, което се равнява на приблизително 1,5 футболни игрища, е една от най-големите във Виена и произвежда слънчева енергия с мощност 600 киловата. Благодарение на новото съоръжение всяка година ще се спестяват около 220 тона CO2.

Ефективна хладилна техника

„Чрез различни мерки за енергийна ефективност като преминаването на хладилните системи към естествени хладилни агенти, електрическа мобилност и собственото производство на енергия от фотоволтаици, Metro планира да намали наполовина своите вредни емисии от 2011 до 2030 г.“, потвърждава Олаф Шулце, директор „Управление на енергията“ в Metro. Сътрудничеството на търговеца на едро и Wien Energie стартира през пролетта на 2019 г.

Ксавиер Плотица, изпълнителен директор на Metro Austria споделя: „Тук, в Зимеринг, постигнахме друг съществен момент – в бъдеще ще осигурим повече от 40 процента от нужната ни електроенергия чрез слънчева енергия и ще дадем важен принос за драстичното намаляване на емисиите, свързани с климата. Поставената цел е до 2030 г. да се намалят специфичните емисии на парникови газове на квадратен метър търговски площи с 20 процента. Затова ще се стремим във всички наши обекти към инвестирането в енергийна ефективност и икономичното използване на енергията. Щастлив съм, че след Санкт Пьолтен вече имама изградена фотоволтаична система във Виена Зимеринг, а предстои да оборудваме с такава Metro Клагенфурт и Виена Нойщад.
Metro 1

В Клагенфурт ще бъде изградено съоръжение с площ около 13 000 квадратни метра, което в бъдеще ще произвежда слънчева енергия за приблизително 340 домакинства. С пикова мощност от 850 киловата, това ще бъде най-голямата фотоволтаична система в Клагенфурт. Обектите на Metro са отличен пример за това как фотоволтаиците могат да бъдат използвани от бизнеса. От една страна, плоските покриви на хипермаркетите са идеални за инсталиране на фотоволтаични системи, от друга – те консумират генерираната електроенергия директно на място – например за осветление, хладилни складове или логистика.

Бизнеса като важен фактор за увеличаване на използването на слънева енергия

Сътрудничеството с частни компании и енергийни доставчици е необходимо за развитието на слънчевата енергия и постигането на климатичните цели. „Когато оборудваме с фотоволтаични модули покривите на всички филиали на Metro, ще бъдат спеставани почти 2900 тона CO2 на годишна база.“, обяснява Карл Грубер, управляващ директор на Wien Energie. Тогава ще се генерират около 8200 мегаватчаса слънчева енергия годишно, което отговаря на нуждите на повече от 3200 домакинства. Грубер подчертава още, че сътрудничеството с търговска компания като Metro е особено необходимо за осъществяването на енергийния преход, защото все още има много неизползвани покривни площи.

В Австрия Metro Cash & Carry управлява 12 магазина за търговия на едро с обща търговска площ от 140 000 кв.м.

Вижте също...