pixel

Енергийна ефективност ли? Ами спрете хипервентилацията!

Модерна система за сграден контрол, която се разработва, би могла да намали с 18% общата годишна сметка за електричество на средно голяма офис сграда – без загуба на комфорт. Това твърдят група изследователи при щатската национална сверозападна тихоокеанска лаборатория при Министерството на енергетиката. „18 процента скок в енергийната ефективност на сградата чрез модифициране на един-единствен фактор е много, много добро постижение“, казва ръководителят на екипа Майкъл Брамбли. „Икономиите се оказаха много по-големи, отколкото очаквахме.”

Анализът им се основава на обширни симулации на въздействието на един вид сграден контрол, който тепърва се появява в строителната индустрия. Устройството е в състояние да персонализира нивото на вентилация в помещенията чрез наблюдение на броя на хората в различните области или зони на сградата. Системата адаптира скоростта на вентилатора и съответното движение на въздуха.

Това е голяма промяна в сравнение с начина, по който повечето сензорно-базирани вентилационни системи работят в момента: сега, ако има дори само един човек в стаята, вентилация работи с пълна сила, както ако стаята би била пълна.

Но една стая с 2-3 души вътре не се нуждае от толкова много вентилация като препълнената зала, нали? Защо вентилаторът да блъска въздух като за 100 души, ако има само човек в стаята?

„Това е причината, поради която често чувстваме студ, когато сме в голямо пространство като конферентна зала или кафене без много хора“, каза инженер Гуопенг Лиу, водещ автор на доклада. По думите му, освен да създава дискомфорт тази практика хаби и много енергия.

Проектът започнал преди три години, когато Лиу започнал да изследва идеята за регулиране на въздушния поток към различни зони на сградите въз основа на точния брой на хората, намиращи се в дадена стая. Решението колко въздух да се движи се извършва в от интелигентна система за управление на въздушния обем. Новите сензори, които броят хора, могат да станат достъпни на пазара в рамките на следващите няколко години. Макар че в момента те са много скъпи, технологията се подобрява бързо и разходите се очаква да намалеят скоро, според Брамбли. „Започнахме това проучване, за да се опитаме да определим дали това е технология, която си струва. Отговорът е категорично да,“, казва той.

Основна цел на системата, разработвана от Лиу и Брамбли, са проектите за обновление на съществуващите офис-сгради. По думите им, тъй като отоплението и охлаждането обикновено консумират много повече енергия от осветлението, тяхната разработка предлага по-голяма възможност за икономии в сравнение с интелигентните системи за управление на осветлението.

greentech.bg

Може да харесате още...