pixel

Енергийна компания тества плаващи соларни острови

Швейцарската енергийна компания Viteos обяви, че ще изгради три плаващи соларни масива на езерото Нюшател. Viteos ще работи с технологичната компания и „енергиен фактор“ Nolaris за изграждането на островите с диаметър 25 м., всеки от които ще носи по 100 фотоволтаични панела.

Viteos подчертава, че островите са предназначени за изследователски и развойни цели, а не за практическо и разходно-ефективно средство за генериране на енергия. В съобщение за пресата техническият директор на Viteos Филип Бъри обясни, че островите ще позволят на компанията да изследва разяждащото въздействие на водата, вятъра и вълните върху инсталацията.

Очаква се островите да са в състояние да се завъртат на 220 градуса, за да следват движението на слънцето, за да се постигне максимално генериране на енергия. Те ще бъдат изработени от надуваеми гумени пръстени с вътрешни сектори, за да се намалят разходите и да се улеснят процедурите по монтаж и демонтаж. Островите ще бъдат инсталирани в част от езерото, която е затворена за лодки.

Viteos казва, че островите ще стоят в пристанището на Нюшател между май и август, преди да бъдат изтеглени и инсталирани на крайното им място в началото на 2014. Там се очаква те да бъдат тествани в продължение на 25 години.

greentech.bg

Може да харесате още...