pixel

Енергийната комисия в НС отхвърли проектобюджета за 2017 г.

Парламентарната комисия по енергетика отхвърли проекта на Закона за държавния бюджет за 2017 г. Това стана, след като 7 от членовете на комисията го подкрепиха, но други 7 гласуваха против (ДПС, Патриотичния фронт и Мартин Димитров от парламентарната група на РБ).

За разлика от енергийната комисия, тази за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри проекта със 8 гласа „за“ и 7 „против“.

По време на съвместното заседание на двете комисии бяха изслушани енергийният министър Теменужка Петкова, както и председателите на КЕВР и Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) доц. Иван Иванов и Лъчезар Костов.

Иван Иванов посочи, че предвиденото увеличение в разходите за персонал от 616 хил. лв. е достатъчно, за да се попълни експертният състав на КЕВР, но не и за да се осигури 15% увеличение на заплатите на експертите. Председателят на КЕВР даде за пример как заради ниските заплати преди дни юрист е напуснал регулатора. Вместо 800 лв., които получава при нас, той започва в частна компания от сектора, където освен заплата от 1800 лв. има и редица социални придобивки, посочи Иванов. Освен това от КЕВР настояват да се предвиди възможността за нова сграда на регулатора, тъй като сегашната няма да е достатъчна за увеличения състав на комисията.

Председателят на АЯР Лъчезар Костов също настоя за увеличаване на разходите за персонал със 150 хил. лв., което ще позволи нарастване на заплатите с 20 на сто. Това може да стане и за сметка на вътрешно преразпределение на разходите, посочи Костов.

Очаква се утре Народното събрание да разгледа на първо четене проектобюджета за догодина.

publics.bg

Може да харесате още...