Eнергийно ефективна къща копира дома на хобита Билбо Бегинс

 

Много хора живеят с героите от филмите „Властелинът на пръстените“, но американецът Джим Костиган е направил още една стъпка, като е изградил своя дом, вдъхновен от къщата на хобита Билбо Бегинс. Строителният надзорник от Ню Йорк и семейството му са посветили повече от шест години на изграждането на енергийно ефективната къща, вкопана в земята и със зелен покрив.

Нещо повече, амбициозният строител не само пресъздава известния дом на хобита, но и го превръща в защитена от земна маса пасивна къща. От самото начало целият проект е наситен с енергийно ефективни детайли, включително конструкция без термичен мост, която осигурява плътно изолирана обвивка, както и трислойни термични прозорци и вентил за рециклиране на топлината.

Стъпила върху бетонна основа, къщата на площ от 170 кв. м., с две спални и две бани, съчетава творчески внимателното пресъздаване на детайлите на хобитския дом, с желанието да се получи съвременна устойчива сграда, близка до стандарта за пасивна къща.

Точно както оригинала, отвън къщата е облицована с естествен камък и има зелен покрив, който следва кривата на хълма, за да се впише идеално в пейзажа. Защитена от дебелия пласт земна маса, къщата се нуждае от минимално количество енергия за отопление.

Във вътрешността на дома, високият сводест таван придава дълбочина на малкото пространство. Изобилието от прозорци и капандури във всяка стая, с изключение на банята за гости, изпълва интериора с естествена светлина. Като допълнително намигване към любимите филми, реплика на меч, подарък на Костиган от синовете му, виси над електрическата камина.


Вижте също...