Енергийно ефективна сграда с разнообразни фасади

Завършената през 2018 г. и удостоен със сертификат LEED Gold сграда Sattva Galleria се намира на булеварда, който води към международното летище в Бангалор, Индия. Построена по проект на Sudhakar Pai Associates, тя е еднакво отдалечена от центъра на града и летището. Сградата е със смесена функция – магазини на долните етажи, и офиси в по-високата част.

Формата на сградата е продиктувана от необходимостта да се създадат максимален брой от предпочитаните стаи с провоъгълен план, и от неправилната форма на парцела. Архитектите я виждат като метафора на платноход. Слънчезащитните панели – „платна“ по фасадата спират силното западно слънце, и филтрират лъчи от светлина от север, които се отразяват от вътрешната стена към главните работни помещения. Панелите са осеяни с по-малки прорези, които с движението на слънцето създават игра на светлина и сянка в интериора през целия ден.

Отличителна черта на проекта е високо ефективната фасада, която е съобразена с ориентацията на сградата. Остъкляването на огрените от силно слънце западна и южна част на сградата е ограничено до минимум. Северната фасада, напротив, е проектирана така, че да позволи проникването на възможно най-голямо количество светлина. Остъкляването на западната и южната е от стъкло с керамично покритие, което разсейва светлината и топлината.

Всички повърхности, изложени на жестокото слънце, са покрити с панели HPL със задна вентилационна система, която подобрява енергийната ефективност на фасадата като намалява топлината и шума, увеличава защитата от атмосферни влияния, и подобрява екологичните характеристики на сградата. На западната фасада са използвани двойни стъкла за по-голяма топлинна ефективност и значително намаляване на разходите за енергия през целия живот на сградата.

Комбинацията от тези две фасадни системи води и до ефективна звукоизолация, която е един от приоритетите, предвид местоположението на сградата до национална магистрала. Резултатът е добре осветена и тиха вътрешна среда.


Вижте също...