pixel

Енергийно ефективното осветление пести между 30 и 50%

Енергийно ефективното осветление пести между 30 и 50%

Инвестирането в енергийно ефективно осветление спестява между 30 и 50%, което прави подобни проекти изключително изгодни, каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на форума “Публично осветление”.

Новата директива за енергийна ефективност, която се обсъжда в рамките на съвета на ЕС в момента, потвърждава целите, които България си е поставила за изпълнение до 2020 г. в сферата на енергийната ефективност, допълни зам. министър Добрев.

Проектодирективата въвежда много сериозни изисквания по отношение на публичната инфраструктура, сред които общинските сгради да се модернизират всяка година, да се закупуват единствено продукти с много висок коефициент на енергийна ефективност и др.

След като тази директива бъде приета в ЕС и транспонирана в България, общините ще трябва задължително да подменят осветлението си с енергийно ефективно, подчерта заместник министър Добрев.

Общинските проекти за енергийно ефективно осветление могат да се финансират по линия на Международен фонд “Козлодуй”. В момента такава процедура е отворена и се извършва оценка на търсенето. То трябва да провери проектната готовност на общините и да избере приоритетите, по които ще се кандидатства за финансиране от фонда, информира Добрев. До края на януари предстои да стартира същинското набиране на проекти.

Община София вече има проектна готовност, като се очаква и други общини да се възползват от тази възможност. Според заместник министър Добрев, смяната на уличното осветление с енергийно ефективно ще има и далеч по-значими резултати, които надхвърлят спестяването на енергия, например намаляване на престъпността и по-малко жертви на пътни произшествия.

greentech.bg

Може да харесате още...