Енергийно позитивна къща е пример за устойчива архитектура в Тел Авив

Израелската архитектурна фирма Geotectura завърши модерен дом, който може да произвежда повече енергия, отколкото се нуждае. Намиращият се в Тел Авив позитивно енергиен дом съчетава традиционните принципи на пасивно проектиране с подобрени енергийно ефективни системи като слънчеви фотоволтаични панели и система за повторно използване на водата. Устойчивият дом също така предлага изобилие от естествена светлина.

Заданието за проекта е да се построи модерен дом, който елегантно да включва устойчиви функции и да изисква минимална поддръжка. Клиентът е пожелал къща, която би послужила като природосъобразен пример за други домове. Освен че е оборудвана със слънчеви панели и система за рециклиране на водата, къщата е изградена от трайни и рециклирани материали.

Заради мекия средиземноморски климат енергийният дом изисква малко отопление благодарение на високо ефективната си изолация и пасивния слънчев дизайн. Енергията, генерирана от обикновени битови предмети, като сешоар, може да бъде достатъчна, за да затопли дома.

Заради желанието на клиента да има изглед към морето на запад, Geotectura не ориентира къщата на юг, както се препоръчва в традиционното пасивно слънчево проектиране. Архитектите използват BIM (Building Information Modeling), за да определят оптималната обвивка на сградата и позиционирането й, за да се постигнат желаните пасивни характеристики.

Надеждата на клиента е, че къщата ще вдъхнови и други да използват тези зелени принципи и че ще послужи като модел на ефективност и екологична чувствителност“, казват от Geotectura. „Къщата отразява идеите за устойчива архитектура и съдържа над 50 „зелени“ характеристики. Надяваме се да повишим осведомеността за предизвикателствата и решенията, свързани със „зелената“ архитектура. „


Вижте също...