pixel

ЕП: Твърде големи суми се харчат за енергийни проекти

ЕП: Твърде големи суми се харчат за енергийни проекти

Компенсациите, които България получава за спрените реактори в АЕЦ “Козлодуй” трябва да са обект на повече прозрачност и по-задълбочен контрол от европейските институции. Това предвижда приетият преди малко от Европейския парламент доклад за изразходването на европейските средства, отпуснати на България, Словакия и Литва за извеждане от експлоатация на ядрени мощности. Докладчик е румънският евродепутат от Европейската народна партия Мариан Маринеску, според когото у нас твърде много от парите се харчат за нови енергийни проекти, съобщава БНР.

Сумите, отпуснати на трите страни, са огромни и надхвърлят значително всички първоначални оценки, затова е нужен повече контрол как се харчат те, е основната теза в доклада. Най-много пари са дадени на Литва – милиард и 367 милиона евро за 2 спрени реактора. Следва България с близо 868 милиона за 4-те малки блока в Козлодуй, най-малко – 613 милиона евро за два затворени реактора е взела Словакия.

Няма достатъчно прозрачност как се изразходват парите, а вече има закъснения в извеждането от експлоатация на реакторите, за които са отпуснати те, твърди докладчикът. Конкретно за България той отбелязва с тревога, че твърде големи суми се харчат за енергийни проекти, настоява Европейската комисия да наблюдава този процес, и призовава по-голям дял от средствата да се насочат за пълното извеждане от експлоатация на спрените блокове.

Докладът предвижда още Европейската комисия да сформира специален орган, който да наблюдава финализирането на този процес в трите страни при ясно определени срокове, както и начина, по които се изразходват парите за него. Комисията ще трябва и да докладва ежегодно пред Парламента за резултатите. Извършените досега одити са недостатъчни по брой и обхват, пише още в доклада. Затова Европейската сметна палата трябва да направи пълен одит дали парите се използват по предназначение, как се провеждат тръжните процедури и дали има злоупотреби, наложили намеса на Европейската служба за борба с измамите.

econ.bg

Може да харесате още...