pixel

ЕС налага 11,8 мито върху китайските соларни панели

ЕС наложи временни митнически тарифи в размер на почти 12 на сто за китайските соларни стоки.

Митото е в размер на 11,8 на сто и влиза в сила от днес след задружното лобиране на група европейски соларни фирми, които през 2012 подадоха оплакване в ЕК, че китайските соларни продукти се продават на цени под себестойността си и това изкривява пазара в Европа. Процентът обаче ще се промени с течение на времето. От 6 август митата ще станат 47,6%. Целта на този ход е „да се намали вредата … причинена на европейската промишленост“ от китайски компании.

Тези по-високи мита ще бъдат налице за още четири месеца, след което Комисията ще трябва да вземе решение дали да наложи постоянни санкции. Надеждата е, че дотогава преговорите между Пекин и Брюксел ще доведат до споразумение и временните наказателни мита ще бъдат спрени.

Наказателните мита се налагат в резултат на антидъмпинговото дело на ЕС, което започна след жалба на група производители на соларна техника на име ЕС ProSun. Групата, водена от Solarworld Германия, заяви, че й е нужна защита от евтините китайски стоки, които поддържат ултраниски цени заради държавните субсидии.

Въпреки това соларната индустрия в Европа остро се противопостави на предложението за митата. Повечето страни членки застанаха твърдо против идеята за митата. Производителите на соларни панели в ЕС представляват само малка част от общата европейска соларна индустрия, която е силно доминирана от фирми-инсталатори.

Много от тези компании настояват, че 47 на сто митническа тарифа ще означава повишени цени за бизнеса и за домакинствата, които искат да инсталират слънчеви технологии, както и забавяне на разгръщането на нисковъглеродните технологии като цяло. За самия соларен сектор новината означава милиарди евро загуби заради прекратени поръчки и пропуснати ползи, както и загуба на хиляди работни места.

greentech.bg

Може да харесате още...