pixel

ЕС одобри по-строги правила за ядрената безопасност след Фукушима

Европейският съюз одобри нов закон за засилване на стандартите за безопасност и подобряване на надзора на ядрените съоръжения. Решението е резултат от поуките от ядрената авария във Фукушима в Япония.

През март 2011 г. земетресение и цунами причиниха най-тежкия ядрен инцидент в света за последните 25 години, бълвайки радиация над огромна територия и принуждавайки 160 000 души да напуснат домовете си.

Европейският съюз извърши серия от стрес тестове, за да измери устойчивостта на атомните електроцентрали, и използва резултатите за изготвяне на план за реагиране въз основа на най-новите международни стандарти.

„Ние трябва да впрегнем всички наши усилия, за да се уверим, че ще се спазват най-високите стандарти за безопасност във всяка една ядрена централа на територията на ЕС“, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в изявление.

Комисията установи, че подобряването на безопасността ще струва някъде между 10 милиарда и 25 милиарда евро – при, необходими на европейските ядрени централи. В момента на територията на ЕС има 132 ядрени реактора в експлоатация.

Новата рамка казва, че новите атомни електроцентрали трябва да бъде проектирана по начин, при който разрушаването на реактор няма да има никакви последствия извън централата, за да се предотврати радиоактивно изтичане.

Националните регулаторни органи ще бъдат задължени да изготвят стратегия как да комуникират с обществеността в случай на инцидент. Стратегиите трябва да дават възможност на гражданите да участват в процеса на вземане на решение за предоставяне на лицензи за нови ядрени централи.

Новото законодателство въвежда система от европейски партньорски проверки, които ще трябва да се извършват най-малко веднъж на шест години.

greentech.bg

Може да харесате още...