pixel

ЕС се усъмни в данните, станали основа за митата за китайските соларни панели

ЕС разследва немската фирма, която е осигурила статистическите данни, станали основа за решението да се наложат мита върху фотоволтаичните панели внос от Китай. Това стана, след като група фирми се оплакаха пред Брюксел, че е бил подведен от грешни данни, съобщи Ройтерс.

Данните са били предоставени от намиращата се в гр. Бон фирма Europressedienst – консултантската компания, помогнала за изграждането на обвинението на ЕК срещу китайските компании, че са извършвали дъмпинг на пазара на слънчеви панели. Данните се оспорва от европейските фирми, които инсталират слънчеви енергийни системи. Те смятат, че данните са преувеличени с цел да се „украсят“ възможностите на Европа да произвежда свои собствени слънчеви панели.

Инсталаторите като цяло приветстват евтиния китайски внос, защото това им създава повече работа. Но позицията им ги изправи срещу други европейски фирми, които произвеждат панели. Именно производителите обвиниха  Китай в дъмпинг. За производителите е важно да се покаже, че Европа има капацитет да отговори на вътрешното си търсене.

greentech.bg

Може да харесате още...