pixel

ЕС ще наложи мита за китайските слънчеви панели

Европейската комисия се съгласи да наложи наказателни мита за вноса на слънчеви панели от Китай. Решението цели да предпази европейската икономика от това, което тя вижда като дъмпинг. Ходът провокира предпазлив отговор от Пекин, който призова за продължаване на диалога.

Еврокомисарите подкрепиха предложението на комисаря по търговията Карел де Гухт за налагане на временни мита от 6-ти юни, което ще направи китайския соларен внос по-малко привлекателен.

Разследването по обвинението в дъмпинг от страна на Китай е най-голямото, започвано от Комисията, заради огромната стойност на внасяните в ЕС китайски соларни панели. Брюксел обаче се опитва да действа много внимателно, тъй като Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС и може да помогне на блока да излезе от рецесията.

Посланикът на Китай в Световната търговска организация Ийи Ксиаожун нарече решението грешка, но отказа да коментира евентуално отмъщение. „Това ще изпрати погрешно послание към света, че идва времето на протекционизма“, заяви Ийи пред Ройтерс.

Китайското търговско министерство в четвъртък призова за диалог. „Не искаме да ставаме свидетели на търговска война между двете страни“, заяви говорителят Яо Джиан пред репортери.

Като се има предвид стремежа на Европа да изнася за Китай, Де Гухт ще се опита да намери решение на проблема чрез преговори с новия китайски министър на търговията Гао Хучен преди крайния срок на ЕС през декември, когато митата може да бъдат фиксирани за срок до пет години.

Изходът може да означава договаряне на минимална цена, на която всички производители на слънчеви панели да продават в Европа, казват дипломати.

Митата на ЕС, които ще влязат в сила след публикуването на решението на Комисията в офицалния журнал на ЕС, ще са средно 47%. Търговски специалисти от всички 27 страни от ЕС ще проведат консултация на 15 май и се очаква да подкрепят решението, въпреки че тяхната позиция не е обвързваща.

Панелите китайско производство са средно с 45 на сто по-евтини от тези, произведени в Европа, казват мениджъри.

greentech.bg

Може да харесате още...