pixel

Есен, Любляна, Неймеген, Осло и Умео са номинирани за европейска зелена столица за 2016 г.

Есен в Германия, Любляна  в Словения, Неймеген от Нидерландия, Осло от Норвегия и Умео в Швеция са петте града финалисти, избрани да продължат в следващия етап от конкурса за титлата „Европейска зелена столица“ за 2016 г. Титлата се връчва всяка година на един европейски град, като признание за неговите постижения по отношение на устойчивостта на околната среда. За първи път тази година в надпреварата могат да участват европейски градове с над 100 000 жители. Преди това бяха допускани само градове с население над 200 000 души.

Есен, Любляна, Неймеген, Осло и Умео бяха избрани от 12 участници от цяла Европа. Независима група от експерти оцени всяка кандидатура въз основа на следните показатели:

– изменение на климата: смекчаване на последиците и адаптиране;
– местен транспорт;
– екологично чисти градски зони, включително устойчиво използване на земята;
– природа и биологично разнообразие;
– качество на въздуха;
– качеството на звуковата околна среда;
– генериране на отпадъци и тяхното управление;
– управление на водите;
– обработка на отпадъчни води;
– екоиновации и устойчива заетост;
– енергийни характеристики;
– интегрирано управление на околната среда.

Градовете финалисти ще представят своята визия, своя потенциал като пример за други градове и своята комуникационна стратегия на 23 юни пред журито в Копенхаген, настоящата европейска зелена столица. След обсъжданията на журито градът, печелещ наградата „Европейска зелена столица“ за 2016 г., ще бъде обявен на следващия ден, 24 юни, на официална церемония в Копенхаген.

Наскоро Любляна спечели отличието на Европейската комисия за устойчива градска мобилност, заедно с испанския Васиамадрид. Миналата година пък Любляна участва в надпреварата за европейска Зелена столица на годината заедно с Бристол, Брюксел и Глазгоу.

greentech.bg

Може да харесате още...