pixel

Ето как може да изглежда ТЕЦ

Тази топлоелектрическа централа бе завършена през февруари и се очаква скоро да заработи.

Намира се в лондонския район Гринуич и е реализирана по проект на едно от най-старите датски архитектурни бюра – C.F. Moller и британския скулптур и художник Конрад Шоукрос.

Затова не е изненадващо, че крайният резултат е нестандартно артистичен за подобно съоръжение.

Основният обем на централата има правилна правоъгълна форма, чиято фасада е покрита със сребристи панели. Общата площ на постройката е 3000 кв. м. Вътре оборудването е най-модерното и съкращава изхвърлянето на въглеводород в атмосферата с над 20 000 тона годишно. Обектът е проектиран така, че при нужда да бъде разширен.

Част от оборудването е изнесено на покрива на основната правоъгълна сграда и умело е скрита. Но височината е съобразена със съседната тухлена сграда. Това позволява като най-активен елемент от централата да изпъква тънката висока кула. Високите 50 метра тръби на котелното са покрити с красива конструкция. Тя е от перфорирани триъгълни метални листове, проектирани от Шоукрос и наречени от него The Optic Cloak (Оптично наметало). Артистичният чар на кулата се откроява и вечер чрез специалното вградено в листовете осветление.

 

Може да харесате още...