Ето какво мислят най-големите умове в света за ядрената енергия

nuclear-energy

През април тази година президентът на САЩ обяви своя “Американски план за заетост”, който включва ново финансиране за развитието на модерни ядрени реактори, в допълнение към нов стандарт за електроенергия, способен да осигури по-ефективно използване на съществуващите в страната.

Докато повечето големи компании и производители се ангажираха с постигането на нулеви емисии до 2050 г., отваряйки вратата за повече работни места, фокусирани върху зелената енергия, хората зад тях не винаги са единодушни по въпроса дали ядрената енергия трябва да бъде класифицирана като чиста.

Но как се отнасят към това умовете, считани за велики в наше време?

Илон Мъск смята, че би било чудесно да има „повече атомни електроцентрали“. Без съмнение изглежда, че изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е много отдаден на чистата, възобновяема енергия. През двайсетте години производителят на изцяло електрически превозни средства започна да прекроява пейзажа на превозните средства в САЩ. Но ядрената енергия придобива нов статут като възможна алтернатива на изкопаемите горива. По-рано тази година Европейският съюз завърши проект за класифициране на ядрената енергия като екологична инвестиция, отговаряща на всички стандарти за устойчив енергиен източник.

Мъск не е направил много за ядрената енергия, но изразява умерена подкрепа. „Ние трябва да изградим повече атомни електроцентрали“, каза Мъск в интервю за PBS. “Мисля, че това със сигурност е по-добър начин за генериране на енергия, отколкото електроцентрала на въглища или природен газ.” За разлика от тях ядрената енергия не трябва да изгаря гориво, за да създава топлина, тъй като се захранва от деленето на ядрото. “Трябва да изградим повече атомни електроцентрали.”

През 2019 г. ядрената енергетика съставляваше повече от 10% от енергията в света. Но в общественото съзнание предизвикателствата пред ядрената енергетика са по-малко свързани с безопасността или практичността, отколкото с имиджа. След Чернобил през 1986 г., възприемането на ядрената енергия се фокусира главно върху потенциалните опасности от радиоактивно облъчване и катастрофа. Съвсем наскоро през май 2021 г. учените продължават да наблюдават нарастване на реакциите на делене в руините на бившата съветска централа, факт, който поражда реакции на отричане. Но ядрената енергия не е лоша или опасна. Авариите на места като Фукушима и Чернобил са почти неописуемо редки, а насоките, инспекциите и технологията зад реакторите са напреднали значително от 1986 г. насам.

Бил Гейтс: Ядрената енергия отново ще стане „абсолютно“ политически приемлива

Според предаването на CNBC, наречено „Squawk Box“, не е изненада, че като милиардер, експерт по технологиите и евангелист-еколог – Бил Гейтс смята, че ядрената енергетика “категорично” ще стане отново политически приемлива. Според Гейтс, който инвестира в ядрена енергия, такива централи генерират нулеви емисии на парникови газове и непрекъснатите иновации в технологията значително са повишили тяхната безопасност, намалили са разходите и са разширили наличността им за цели нации по целия свят. „Ядрената енергия всъщност е по-безопасна от всеки друг източник на производство на енергия“, каза Гейтс по време на шоуто на CNBC.

Ядрената енергия може да стане още по-безопасна. През май основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос се присъедини към инвестиционна група, залагаща 19,5 милиарда долара на канадски стартъп, посветен на развитието на технологиите за ядрен синтез. Наречена General Fusion, компанията има за цел да изгради мощност на термоядрен синтез, базирана на нова концепция, наречена Магнетизираният целеви синтез (Magnetized Target Fusion (MTF).

Ако успее, MTF може да стимулира ядрената енергетика с обещанието за голямо модернизиране от следващо поколение, способно да трансформира начина, по който схващаме ядрената енергия в съвременната парадигма на post-Covid.

Дори само подкрепата на Безос и Гейтс прави трудна за игнориране на перспективата ядрена енергетика да получи по-голяма роля в енергийните инфраструктури. И тъй като много други милиардери, включително Илон Мъск, изразяват от хладка до пълна подкрепа, изглежда е само въпрос на време, докато старите противоречия, които често свързват опасностите от ядреното оръжие с ядрената енергия, започнат да избледняват в паметта, тъй като светът гледа към по-ефективни и мощни източници на чиста енергия.

Може да харесате още...