pixel

EVN посреща щъркелите с 233 нови платформи за гнезда по стълбове

EVN посреща щъркелите с 233 нови платформи за гнезда по стълбове

С 233 нови платформи за гнездене по стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година EVN България. Платформите са част от кампания на дружеството за обезопасяване на щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

С монтирането на новите 233 структури общият брой на платформите, монтирани от EVN България за предпазване живота на щъркелите за последните 5 години, достига 1358.

Стълбовете от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от тещъркели за изграждането на техните гнезда. Често обаче те са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга – причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазните платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Инициативата на EVN България за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Може да харесате още...